Орландо Дуке – победителят от Рапа Нуи

Общи 17 март 2011 | Speed-Press.com A- A+ 4020 посещения | без коментари

С изключителното изпълнение на скока си от 27-метровата платформа на остров Рапа Нуи Орландо Дуке (Колумбия) надви над всичките си 12 съперници, участващи в началното състезание от Red Bull Cliff Diving 2011. В резултат той получи съдийска оценка с над 40 пункта по-висока от тази на втория Артем Силченко. Това се случи през изминалия уикенд, когато световният елит на екстремните гмуркачи, въпреки потенциалната опасност от цунами, се бе събрал на „пъпа на света” или както още е известен – Великденският остров в средата на Тихия океан, т. е. първата спирка от тазгодишното издание на сериите. То, изненадващо за местните, премина под зоркия поглед на птицата Ману Тара – рядък екземпляр в тази част на Рапа Нуи, чието име в превод означава късмет. Нещо повече, за да е с благополучен изход, състезанието бе благословено според обичаите и вярванията на хората от острова.
Преди около 7 месеца Орландо Дуке спечели последния старт от сериите Red Bull Cliff Diving за 2010 г. В крайна сметка обаче той приключи втори в шампионата и обяви, че през 2011-а ще се опита да си възвърне загубената титла. Отново на състезателната платформа, след междусезонната пауза с интензивни тренировки, 36-годишният Дуке бе впечатляващ. Той постигна резултата си, въпреки че само няколко седмици преди състезанието, по време на тренировка, се контузи. Най-близките конкуренти на колумбиеца бяха останалите респективно на 2-о и 3-о място Артем Силченко (Русия) и миналогодишният шампион Гари Хънт (Великобритания). Надпреварата се проведе съгласно новия формат на сериите, според който всеки участник има право на 4 скока.
- Предизвикателството на нашия спорт се състои най-вече във факта, че трябва да събереш и представиш всичките си усилия в един единствен ден. Възможно е да си се подготвял 6 месеца, но после на състезанието идва опасността от цунами. Независимо от препятствията обаче трябва да се съсредоточиш и да си готов за този един ден – каза победителят Орландо Дуке. – В началото на скока се чувствах много, много добре и когато излязох от водата видях оценките на журито. Те напълно отговаряха на усещането по време на скока. Щастлив съм.

От своя страна българският представител в „акваторията” на Red Bull Cliff Diving Тодор Спасов коментира:

- Световните серии Red Bull Cliff Diving 2011 започват изключително интересно. Всички участници са отлично подготвени. С около

 
Ключови думи:   cliff diving, red bull
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте