V1 Challenge стартира в България

Общи 17 юни 2014 | Speed-Press.com A- A+ 10665 посещения | без коментари

Петър Гьошев и Пламен Стайков – гост- пилотите на първото състезание от шампионата V1 Challenge тeстват състезателните автомобили Volkicar на писта “Дракон“, където се намира сервизната база. Те демонстрираха завидни състезателни умения на пистата със спортните автомобили.
Освен състезанието в продължение на 4 часа ще се провеждат зрелищни автомобилни демонстрации, забавления и шоу програма с хиляди изненади.
Първият автомобилен фестивал започва от 16.00 часа на 22 юни, неделя, квартал Тракия (бул. Освобождение, бул. Шипка и бул. Бранислав Велешки).
По време на тренировките на писта Дракон Петър Гьошев сподели своите впечатления за стартиращия шампионат V1 Challenge България: „Последните 20 години от моя живот минаха в моторните спортове. Сега започва едно ново събитие, което се очертава като едномарков шампионат в България - V1 Challenge България. Това е страхотен шампионат, който се организира от съседна Турция. Той е много интересен за подрастващите и начинаещи пилоти в България. Тяхното участие в състезанията на V1 Challenge България може да ги изгради като личности в този любим за нас, автомобилните състезатели, спорт. За участието на останалите гост-пилоти Гьошев допълни: „С помощта на моите колеги бихме могли да направим шампионата още по-интересен и атрактивен за феновете в Пловдив, следващата неделя“.V1 Challenge e иновативен формат, който го прави достъпен за българските пилоти. Петър Гьошев разказа: „Автомобилните спортове са адски скъпи и е трудно да се сформира бюджет за участие в цял шампионат. Според мен цената за участие в целия шампионат е много добра, дори ниска. Така всеки един човек може да усети тръпката и да изпъкне като звезда“.
На първото състезание може да се очаква изключително атрактивна надпревара, което обеща Петър Гьошев. „Със сигурност тримата - Тодор Славов, Пламен Стайков и аз, сме доказали, че в екип и с каски на главите винаги значи само едно и това е адреналин. Бихме го показали и в неделя на нашите фенове. Ще покажем и възможностите на автомобилите. Сигурен съм, че ще се получи страхотен празник.“
На писта „Дракон“, седмица преди първото състезание, Пламен Стайков разказа: „Автомобилът се управлява много лесно. Ще бъде много зрелищно за публиката. Това, че ще се провежда състезанието на централните булеварди, ще превърне състезанията в голяма атракция за публиката“.

На 22 юни 2014 г. в район Тракия, град Пловдив, стартира първото състезание от уникалния по рода си шампионат V1 Challenge България. В международното състезание ще се изправят едни срещу други както популярни и опитни, така и млади автомобилни пилоти през летните месеци в общо 6 областни града в страната - Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и София. Финалът ще се проведе в столицата на 2 ноември 2014.
Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar по подобие на своя създател автомобилния шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо 75 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването е специално проектирано.
В края на всеки тур автомобилният пилот, заел първо място, ще получава 2000 лв., класиралият се на второ място ще бъде възнаграден с 1000 лв., а на трето - 500 лв. Заедно с паричните награди, в края на състезателния сезон на V1 Challenge България първият в генералното класиране ще грабне специална купа със златно покритие, подгласникът му - купа със сребърно, и заемащият трето място - трофей с бронзово покритие.
Шампионът на V1 Challenge ще се определи чрез точки, получени по време на шестте кръга състезания. В края на всяко едно от тях автомобилният пилот, заел първо място, получава 10 точки, второ място - 8 точки, трето място - 6 точки, четвърто място - 5 точки, пето място - 4 точки, шесто място - 3 точки, седмо място - 2 точки, осмо - 1 точка. След провеждане на шестте състезания пилотът, получил най-много точки, ще стане победител на V1 Challenge България 2014. При равенство в събраните точки автомобилният пилот с най-много първи и втори места по време на отделните турове ще бъде обявен за шампион.
СЪСТЕЗАТЕЛЕН КАЛЕНДАР 22 юни - Пловдив13 юли - Бургас24 август - Варна21 септември - Русе 12 октомври - Стара Загора2 ноември - София


 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте