Гърция отново център на внимание

Общи 14 ноември 2011 | Speed-Press.com A- A+ 12810 посещения | без коментари

Гърция от доста време е в центъра на вниманието на цял свят с погрешните си решения. След години на прекомерно големи заеми, икономиката на страната в крайна сметка се срина и правителството бе принудено да се обърне към Европейския съюз и Международния валутен фонд за помощ. Но всяка помощ си има своята цена. В случая са необходими сериозни съкращения, а гръцкото правителство, въпреки първначалните обешания, не предприема нищо.
Този проблем би могъл да се разпространи и в други европейски страни с уязвими икономики, като Италия и Испания и по този начин да се застраши еврото и дори стабилността на самия Европейски съюз.
Вследствие на това много доставчици са практически спрели да сключват сделки с Гърция. „Компании като нас не могат да си позволят да търгуват с Гърция. Има прекалено голям риск”, заяви представител на голяма международна петролна компания пред Ройтерс.
Гърция разчита предимно на внос, а повечето компании не желаят да продължат да удовлетворяват страната, защото няма банка, която да финансира дадена сделка за тях.
Данни от ЕС показват, че през миналата година Гърция е внесла 46% от суровия си петрол от Русия, 16% от Иран, 10% от Саудитска Арабия и Казахстан, 9% от Либия и 7% от Ирак. През 2011 г. със спирането на субсидии от страна на банки и доставчици, Гърция е спряла внасянето на гориво от други страни и се е обърнала към Иран за нуждите си от суров петрол.
Двете компании Hellenic Petroleum и Motor Oil Hellas, които са собственици на четирите гръцки рафинерии, отказаха коментар по въпроса.
Иран, която е изправена пред санкции от САЩ, заради ядрената си програма, няма проблем за търговия на „отворен кредит” с Гърция. Проблемът идва от ЕС, който тази седмица обяви, че обмисля петролни санкции срещу Иран, след доклади от ООН за продължаване развитието на атомни бомби. След като Гърция е член на ЕС и НАТО, това предпоставя напрежение и натиск от страна на западните съюзници, по въпроса за справяне взаимоотношенията между двете страни.
Новоназначеното гръцко правителство, водено от бившия заместник-председател на Европейската централна банка Лукас Пападемос, има подкрепата на двете най-големи партии ПАСОК и Нова Демокрация и трябва да постави гръцката икономика обратно в правилния път.
Дали това ще успокои Вашингтон и Брюксел, както и международните банкери, само времето ще ни покаже.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте